tirsdag 11. november 2008

RSS og tagging

I forbindelse med utviklingen web 2.0 teknologien har vi fått tilgang til mange nye tjenester som kan være både nyttige og underholdene. Disse tjenestene bruker ofte støtteteknologier og det er nettopp de jeg skal ta for meg i dette innlegget. Støtteteknologiene jeg snakker om er RSS og tagging.

RSS
La oss starte med RSS som står for Really Simple Syndication. Hensikten med RSS er at man kan får tilsendt oppdateringer av sine favorittsider på Internett. Hvis du har mange ulike sider du liker å følge med på, men du synes det tar lang tid å sjekke alle sidene for ny informasjon så kan RSS hjelpe deg med dette. Det eneste du trenger å gjøre er å velge deg en RSS-leser og så er du i gang. RSS åpner for en ny bruk av Internett ved at mennesker raskt kan få oversikt over hva som skjer på Internett uten å måtte oppsøke nettstedene selv. Nyhetene fra hver side kommer automatisk inn i din RSS-leser og dette sparer deg for masse tid. Har man for eksempel 20 sider man sjekker daglig og det kun er oppdateringer på 5 av dem har man kastet bort mye tid. I praksis fungerer RSS på den måten at så snart du har skaffet deg en RSS-leser så kan du legge til ”abonnement” på sider du liker. Dette gjøres ved å skrive inn adressen i RSS-leseren eller klikke på et RSS-symbolet på en favorittside. Når dette er gjort vil nyhetene fra sidene du har lagt til strømme inn til leseren din og du kan kose deg med oppdateringer. For den som skal begynne å bruke RSS anbefaler jeg personlig Google Reader som RSS-leser. Den er enkel, oversiktlig og gjør det lett å komme i gang.

Tagging
Hensikten med tagging er å kunne tagge innholdet på sider for eksempel i forbindelse med bokmerker. Legger du til et bokmerke på en side du liker kan du tagge siden etter tema. Altså hvis siden handler om den nyeste Golf modellen til Volkswagen kan du tagge bokmerket med ordet biler. Tagging åpner for større muligheter når det gjelder sortering, noe som gjør gjenfinning av bilder, nettsider eller datafiler lettere. For eksempel blir bokmerkene dine mer oversiktlige enn før og ved å foreta et raskt søk etter ordet ”biler” får du opp alle bokmerkene dine som omhandler dette temaet. Tagger er data om data (metadata) som hjelper til å beskrive et objekt og gjør det generelt lettere å finne igjen informasjon.

I praksis brukes tagger på utrolig mange nettsider. Blant annet kan jeg nevne YouTube der videoer blir tagget med mange ulike ”nøkkelord”. Søker man på et av disse bestemte ordene vil videoer som er tagget med ordet dukke opp i søkeresultatet Jeg har ikke brukt tagger så mye bortsett fra å sortere bokmerker i Delicious.

Ingen kommentarer: