La meg starte med å si at mange læringsopplegg kunne hatt godt av endringer som fører med seg økt læringsverdi. I min skolesituasjon de siste årene har jeg brukt It’s Learning som er et fint brukbart system med mange muligheter og disse mulighetene kunne nok blitt tatt bedre i bruk i enkelte fag.
For å ta et eksempel hadde vi tidligere et fag som innebar et prosjektarbeid som skulle jobbes med gjennom store deler av perioden faget gikk over. It’s Learning ble i den forbindelse kun brukt til å publisere leksjoner og selve prosjektoppgaven. Vi hadde noen forelesninger i starten av faget som presenterte lærestoffet vi skulle jobbe med underveis, men etter disse forelesningene var gjennomført følte jeg at ”klasserommet” på It’s Learning ble lite brukt. Oppslagstavla ble veldig lite brukt og det ble kun postet noen få beskjeder. Det ble heller ikke opprettet noe diskusjonsforum der man kunne diskutere problemer/utfordringer med prosjektoppgaven.
I et fag med prosjektarbeid kan det være veldig nyttig med litt diskusjon som kanskje kan åpne øynene til folk hvis de står fast i arbeidet. Hvis lærerene klarer å dra i gang en diskusjon som interesserer studentene vil man raskt kunne få en voldom vekst i kunnskap og engasjement. Det er uansett vel så viktig at studentene tar initiativ selv og etterspør et sted der de kan ytre sine meninger og spørre om det de lurer på. Dermed kan alle som ønsker bidra til å svare på emner som blir tatt opp.
Forslag til mål/endringer kan være:
- Større aktivitet på forum for kunnskapsformidling
- Hyppigere informasjon om ting som skjer i faget (innleveringer, forelesninger, gruppemøter osv.)
- Tilbakemeldinger ved bruk av testfunksjonen i It’s Learning
Så hvordan skal man nå disse målene?
Det gjelder å få lærerne til å innse at den pedagogikken som brukes i tradisjonell undervisning ikke er så rent forskjellig fra den som brukes i digital læring.
Hvordan ville du som lærer presentert fagstoffet på nett? Jo, tenk at du står foran klassen. Prøv nå å konvertere det du ville sagt i klasserommet over til LMS-systemet. F.eks: i et klasserom skriver ofte læreren viktige beskjeder oppe i høyre hjørne av tavla. Det kan man digitalisere ved å skrive den samme beskjeden på oppslagstavla på It’s Learning. Starter man en diskusjon i klasserommet er det ikke ulikt det å starte i ny tråd i forumet. Dette er ganske enkelt å forestille seg, men det finnes sikkert noen som ikke helt har innsett det. Prinsippene vil jo være de samme i det nettbaserte klasserommet som i det tradisjonelle. Det viktigste er at man gjør et forsøk på å få til aktivitet og så kan man be om tilbakemeldinger ved hjelp av en spørreundersøkelse i It’s Learning. Da får man anonyme tilbakemeldinger som forhåpentligvis er konstruktive slik at man etterhvert kan få et spesialtilpasset klasserom på Internett som fungerer slik studentene selv ønsker det.
Når det gjelder å få studentene på banen er det nok lurt å starte enkelt. Start gjerne med en presentasjonstråd i forumet der alle kan si litt om seg selv og bli ”kjent” med hverandre. Etterhvert kan man begynne å dra i gang andre typer diskusjoner. Jeg tror mange studenter ikke tør å skrive innlegg i forum fordi de er redde for å dumme seg ut ved å skrive noe feil. Den terskelen kan nok muligens senkes ved å la deltagerne være anonyme. Da vil kanskje flere prøve seg. Mange vegrer seg nok litt når det er mange deltagere i forumet, så kanskje mindre grupper kan være en lur måte å sette i gang diskusjonen på. Etterhvert som studentene blir varme i trøya vil nok aktivitetsgraden øke. Som jeg skrev overnfor er det viktig at studentene gir tilbakemeldinger til læreren som er saklige og konstruktive slik at man skape en fremgang i bruk av LMS-et og unngår å stå på stedet hvil.
Felles for begge situasjonene er at det trengs motiverende faktorer for å få aktiviteten på læringsplattformen opp på det ønskelig nivået. Lærere må motiveres av overordnede og studenter må igjen motiveres av læreren. Hvis studenter og lærere lærer seg og samarbeide og ha en god dialog seg imellom er jeg sikker på at vi vil se en flott utvikling når det kommer til aktivitetsnivå og kreativ bruk på læringsplattformer i fremtiden.
Kom gjerne med innspill.